Co powinno znaleźć się w kuchni przystosowanej do osób na wózkach inwalidzkich?
Dla osób poruszających się na wózku inwalidzkim, ważnym miejscem jest kuchnia, którą można dostosować tak, aby dana osoba była, jak najbardziej samodzielna. Jak przygotować taką kuchnię?
Przyjazna przestrzeń dla osoby na wózku inwalidzkim
Współczesne rozwiązania technologiczne i aranżacyjne umożliwiają adaptację kuchni dla osób z niepełnosprawnością oraz dostosowanie jej tak, aby ułatwić wykonywanie codziennych czynności. Przyjazna przestrzeń dla osób na wózkach inwalidzkich umożliwia im zachowanie samodzielności w codziennym życiu, zwiększa poczucie własnej wartości i sprawczości. To ważne dla tych, którzy nie chcą być zależni od innych lub nie chcą rezygnować z własnych przyzwyczajeń.
Dostosowanie kuchni do wózków inwalidzkich to przede wszystkim montaż blatów i szafek kuchennych na odpowiednich wysokościach, dobranych indywidualnie pod potrzeby osoby z ograniczeniami ruchowymi. Pod blatami roboczymi, np. przy zlewie czy kuchence, powinno być odpowiednio dużo miejsca na wózek. Aby poruszał się on pewnie po podłożu, nie może być ono śliskie i nierówne.
Co warto umieścić w kuchni dla osób poruszających się na wózku?
Naczynia, sztućce, przybory kuchenne i drobny sprzęt AGD należy rozmieścić w zasięgu ręki osoby z niepełnosprawnością. Warto zainwestować w wysuwane automatycznie szuflady, wieszaki i nisko wiszące szafki, zamykane jednym przyciskiem, ale pozbawione gałek czy uchwytów, które mogą ograniczać manewrowanie wózkiem.
Dla ułatwienia poruszania się po kuchni, zaleca się montaż inteligentnego oświetlenia lub dodatkowych pasków LED przy blatach. Lodówka, zlew, kuchenka i piekarnik powinny być zamontowane na takiej wysokości, aby osoba na wózku nie musiała schylać się lub nadmiernie wychylać poza wózek. Pomocne mogą także okazać się poręcze przy blatach i ścianach.